Progressivekonomi.se

Jobba med ekonomi

Ordet ekonomi är något som förföljer oss alla i vardagen. Det handlar bland annat om hur börsen går, men också hur en del företag fungerar. En del människor är helt ointresserade av ekonomi, men på ett eller annat sätt så påverkar det alla. På grund av att ekonomi är så pass viktigt i livet så har det också dykt upp en mängd olika typer av arbetsmöjligheter inom ekonomi. Denna artikel kommer därför gå igenom några av de vanligaste yrkena, samt hur man får jobb inom dessa.

Budget och redovisning

Det absolut enklaste sättet att få jobb inom ekonomi är att flytta till Stockholm. Det pågår nämligen rekrytering av dessa tjänster i Stockholm nästan hela tiden. Detta är på grund av att nästan alla svenska företag har sitt huvudsäte i Stockholm. I praktiken innebär det också att nästan alla ekonomianställda sitter på huvudkontoret. Detta är på grund av att ekonomiansvariga ofta jobbar väldigt nära verksamhetscheferna.

Inom företagsekonomi så är ett av de vanligaste jobben att jobba med budget och redovisning. Detta är viktiga positioner då företag gör en budget inför varje år för att kunna beräkna sina inkomster och utgifter. Redovisningsekonomer å andra sidan jobbar med bokföringen för att redovisa för Skatteverket vid deklarationen varje år.

Analytiker och börshandlare

Att jobba som analytiker och börshandlare är lite mer ovanligt, framför allt då det kräver mycket erfarenhet inom aktier och fonder. Dessa jobb är också väldigt krävande och har ett väldigt snabbt tempo. Således passar det inte alla, men om man verkligen brinner för ekonomi och att tjäna pengar så kan det vara något att kolla närmre på. Om man blir riktigt duktig kan man också få chansen att jobba på Wall Street i New York.