Progressivekonomi.se

Låna pengar – men tänk på detta

När det verkligen kommer till kritan skulle nog de flesta ekonomerna säga att det inte är en bra idé att låna pengar. I verkligheten är det dock någonting vi gör ofta och gärna. Förutsatt att du har bra koll på din privatekonomi behöver det dock inte vara någon dålig idé. Inte minst kan ett lån vara ett sätt att få råd att investera i något som kan ge avkastning på sikt. Oavsett vad ditt syfte att låna pengar är ska jag nu gå vidare med att ta upp de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du tar ett lån.

Frågor att ställa dig själv

Den första frågan du ska ställa dig själv innan du tar ett lån är om du verkligen måste låna pengar. Om svaret på den frågan blir ”ja” är nästa steg att räkna på hur mycket pengar du har råd att avstå från varje månad. Beloppet du kommer fram till avgör i sin tur hur stort lån du har råd att ta. Avstå från att, som Expressen skriver, göra ”glädjekalkyler”. Du får en sundare grund för ditt lån om du snarare är pessimistisk när du bedömer din återbetalningsförmåga. Det är ju inte illa om du någon månad skulle få möjligheten att amortera av mer på lånet.

Jämför olika lån

Det finns olika typer av lån såsom billån, bolån och SMS-lån. En av de vanligaste lånetyperna är dock det så kallade privatlånet. Om du ska göra någon typ av privat investering är det troligt att det är den lånetypen som är mest åtkomlig för dig. När det gäller vilka siffror du ska ha koll på när det gäller själva lånet finns det en som är viktigare än alla andra: den effektiva räntan. Som tur är behöver du inte nödvändigtvis sitta och räkna på och jämföra lika lån manuellt. Du kan använda dig av en jämförelsetjänst, exempelvis https://lanapengar.expressen.se/, och förenkla processen ordentligt. Den effektiva räntan syftar hur som helst på totalkostnaden för ditt lån. Det vill säga att effektiv ränta inkluderar alla avgifter. Om du tittar på den effektiva räntan kan du därför se svart på vitt hur mycket ditt lån kommer att kosta totalt. Ju kortare återbetalningstid desto mindre ränta betalar du, samtidigt som månadskostnaden blir högre med kortare återbetalningstid. När det gäller privatlån brukar du i regel kunna välja mellan återbetalningstider på mellan 1 år upp till 10 år eller mer.