Progressivekonomi.se

Privatekonomi och spelande

En allt mer växande marknad är casinon, bettingsajter och spelsidor online  Det är inte heller svårt att förstå varför marknaden har växt sig så stor, eller varför det är så populärt med hasardspel. Fenomenet att man spelar om pengar har förekommit i många samhällen och under många olika tidsepoker. Majoriteten av Sveriges befolkning idag har också någon gång spelat om pengar. Spelandet kan vara ett enkelt tidsfördriv eller en mer utvecklad hobby, ett sätt att utveckla sitt strategiska tänkande eller bara ett sätt att leka med risk och få en liten adrenalinkick. För de flesta leder inte spelandet till några bestående men eller problem, men i vissa fall går det överstyr och utvecklas till ett beroende som kan skada personens ekonomi svårt.cube-570704_1280

Spelandet kan sägas ha utvecklats till ett spelberoende när det är utom spelarens kontroll, och leder till negativa konsekvenser i personens liv. Några varningstecken som man själv kan upptäcka är att man ständigt tänker på spel även när man spelar (man planerar inför nästa gång man kan spela, och känner sig rastlös när man inte kan spela), att man spelar under en längre tid än vad man tänkt eller för mer pengar än vad man tänkt, att man ljuger för vänner och familj för att dölja vidden av ens spelande, och att man är ekonomiskt beroende. Den sistnämnda punkten innebär att man förlitar sig på andra för att lösa ekonomiska kriser som uppstår på grund av spelandet, till exempel att man inte kan betala sin hyra eller sina räkningar.

En annan riskfaktor som kan göra att man faller ner i ett spelmissbruk är tron på att man kan öka sin inkomst genom spel. Denna tro kan göra att man inte bara spelar för stora summor pengar, utan också att man kommer tillbaka till spelandet för att få ”revansch” och vinna tillbaka en förlust.

Detta innebär inte att spelande automatiskt leder till ekonomiska problem. Så länge man har en sund inställning till spelande och spelar lagom kan det vara bara ett nöje eller en social aktivitet att spela. Att spela lagom innebär helt enkelt att man spelar för så mycket pengar och så länge som man själv hade tänkt från början – att spelandet är under ens kontroll.